Disney

Energetyczne przekąski Pocahontas

Łączny czas
30m
Przygotowanie
25m
Gotowanie
5m
Porcje
9

Te przysmaki w kształcie liści, zainspirowane miłością Pocahontas do przyrody, są pełne naturalnych składników i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Są znakomitą przekąską po powrocie ze szkoły.

Będą Ci potrzebne
  • 225 g płatków owsianych
  • 80 g krojonych migdałów
  • 120 g surowych ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki wiórków z gorzkiej czekolady
  • 60 g purée z dyni (opcjonalnie)
  • Foremki do wykrawania ciastek w kształcie liścia (około 9 x 5 cm)
  • Woskowany papier do pieczenia
  • Drewniane wykałaczki lub szpadki
Jak to zrobić
  1. Do małej miski wsyp odpowiednią ilość płatków owsianych, krojonych migdałów, surowych ziaren słonecznika, zmielonych przypraw i soli. Potrząśnij miską, aby dobrze wymieszać składniki.

  2. W małej miseczce, którą można wstawić do kuchenki mikrofalowej, lub w filiżance, wymieszaj miód z wiórkami czekoladowymi. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 15–20 sekund. Wymieszaj, aby dokładnie połączyć czekoladę z miodem. Następnie połącz z purée z dyni.

  3. Masę czekoladową dokładnie wymieszaj z suchymi składnikami. To ciasto nie wymaga pieczenia. Zostaw je w misce mniej więcej na 15 minut, aby czekolada nieco stężała.

  4. W tym czasie wyłóż blachę do pieczenia papierem woskowanym. Następnie z innego kawałka woskowanego papieru wytnij kilka prostokątów 10 x 12 cm i ułóż z nich stos. Połóż foremkę do wykrawania ciastek w kształcie liścia na górze stosu i delikatnie obrysuj ołówkiem papier wzdłuż jej wewnętrznej krawędzi. Przytrzymaj warstwy razem i wytnij obrysowany kształt.

  5. Aby zrobić liściowe przekąski, połóż foremkę do wykrawania na rozłożonym wcześniej papierze do pieczenia. Napełnij foremkę do wykrawania czubatą łyżką ciasta i wykałaczką lub szpadką rozprowadź masę we wszystkich zakrzywieniach i pośrodku liścia.

  6. Przykryj ciasto w foremce do wykrawania jednym z listków wyciętych z woskowanego papieru. Przyciśnij papier, aby równo ścisnąć masę, i ponownie użyj wykałaczki lub szpadki, aby delikatnie ugnieść część środkową. Ostrożnie podnieś foremkę, jednocześnie spychając wszelkie kawałeczki, które do niej przywarły. Następnie powoli odklej woskowany papier z górnej części ciastka.

  7. Wykorzystaj pozostałą masę do zrobienia kolejnych ciastek w ten sam sposób. Papierowych listków można używać wielokrotnie, do chwili, aż staną się zbyt lepkie do dalszej pracy. Przed podaniem odstaw ciastka na 20–30 minut (można je przechowywać przez kilka dni w lodówce).

Uwaga: Zawiera orzechy.
Wydrukuj instrukcje