Disney

Słodkie płatki śniegu Królowej Elsy

Łączny czas
40m
Przygotowanie
30m
Gotowanie
10m

W Norwegii, gdzie rezydują królewskie siostry, Elsa i Anna, chrupiące podpłomyki stanowią tradycyjną i uniwersalną przekąskę. Podawane są z masłem i dżemem, posypywane serem, a nawet można je moczyć w zupie czy potrawce.

Zainspirowani tym norweskim przysmakiem, a także umiejętnością Elsy do rozpętywania śnieżnej burzy, przedstawiamy ten prosty przepis, który zamienia domowe podpłomyki w burzę słodkich płatków śniegu „oszronionych” cytrynową polewą.

Będą Ci potrzebne
  • 200 g mąki pszennej oraz trochę mąki do rozwałkowania ciasta
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • Odrobina gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 75 ml maślanki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1–2 łyżeczki wody
  • Cukier kryształ
Jak to zrobić
  1. Zmieszaj w misce mąkę, sodę oczyszczoną, sól i gałkę muszkatołową, a następnie zrób otwór w środku. Wlej do środka masło i maślankę i zmieszaj z suchymi składnikami, dodając w razie konieczności nieco więcej maślanki lub mąki, aby uzyskać ciasto, które jest dość sztywne, ale jednocześnie nadal elastyczne. Połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i zagniataj je krótko.

  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Podziel ciasto na osiem równych części. Umieszczając na posypanej mąką powierzchni jeden kawałek ciasta na raz (pozostałe w tym czasie należy przykryć), rozwałkuj ciasto na cienkie kółko. Posyp ciasto mąką, a następnie zwiń je trzykrotnie na pół, delikatnie podsypując za każdym razem mąką tak, by ciasto nie skleiło się.

  3. Przytnij zaokrąglone brzegi zwiniętego ciasta, by stworzyć trójkąt. Następnie użyj nóż kuchenny i zrób w cieście takie nacięcia, jakie robi się, tworząc papierowy płatek śniegu. Ostrożnie rozłóż ciasto, aby odsłonić płatek śniegu. Teraz, jeśli chcesz, możesz użyć małych wycinarek, by wyciąć w płatku śniegu dodatkowe kształty.

  4. Piecz podpłomyki na nieposmarowanym niczym papierze do pieczenia przez 8-10 minut, aż nabiorą delikatnego, brązowego koloru. Następnie przenieś je na kratkę, aby je ostudzić.

  5. W celu przygotowania polewy zmieszaj cukier puder, sok z cytryny i łyżeczkę wody w małej miseczce, aż otrzymasz płynną i odpowiednio gęstą mieszankę, którą z łatwością naniesiesz na ciasto za pomocą pędzelka. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj nieco więcej wody.

  6. Posmaruj schłodzone płatki śniegu polewą i posyp je cukrem kryształem, zanim polewa stężeje.

Wydrukuj instrukcje

Może Ci się spodobać: